Veneen valot

Veneen valot lisäävät turvallisuutta ja käyttömukavuutta

Monenlaiset valot ja valaisimet ovat tarpeen, kun liikutaan vesillä. Veneessä tarvitaan esimerkiksi kulkuvaloja sekä tarkoituksen mukaisia hakuvaloja ja valaisimia. Myös erilaiset sisävalot lisäävät veneilyn mukavuutta ja luovat omalta osaltaan ainutlaatuista tunnelmaa. Veneen valot ovat sijoitus, jota voi parhaimmillaan verrata halpaan henkivakuutukseen. Niiden toiminta kannattaa tarkistaa ja tarpeen vaatiessa huollattaa säännöllisesti, samoin kuin myös venetrailerin valot. Kun valaistus on kunnossa, veneilijä näkee ja vene nähdään, olipa sitten pimeää, hämärää tai sumuista. Valot ovat tarpeen kaikkina vuodenaikoina, sillä niiden ansiosta onnettomuuksien riskit pienenevät huomattavasti.

Kaikki veneen tarvikkeet on hyvä käydä läpi vähintään ennen jokaista pidempää veneilyreissua. On ikävä yllätys huomata jonkun asian puuttuminen vasta silloin, kun sitä jo tarvittaisiin ja uutta on vaikea hankkia. Tällaiset tilanteet voivat olla myös vaarallisia.

Veneen valot on velvollisuus pitää kunnossa

Veneen valot eivät ole yksityisasia, josta voi huolehtia oman viitsimisen ja jaksamisen mukaan, vaan veneen kulkuvalot täytyy lain mukaan pitää kunnossa. Kulkuvalot koostuvat veneen pakolliset valot, joita pienveneilläkin on velvollisuus käyttää.

Vesillä ei saa liikkua muista piittaamatta ja vailla sääntöjä sen enempää kuin liikenteessä kuivalla maallakaan. Myös huonon näkyvyyden aikana on erittäin tärkeää, että kaikki veneilijät näkevät toisensa ja pystyvät myös havaitsemaan, mihin suuntaan ja millä vauhdilla toinen on menossa. Kulkuvalot kertovat tämän: punainen ja vihreä sivuvalo, perävalo ja mastovalo. Valot antavat toisille myös osviittaa aluksen koosta.

Muista myös venetrailerin valot

Venetrailerin valot, kuten sivuvalot, heijastimet ja magneettivalosarjat, kannattaa myös pitää ajan tasalla, samoin kaikki muutkin veneilyvarusteet. Tällöin voit nauttia veneilystä turvallisesti ja vailla huolia. Veneiden valot menevät epäkuntoon helposti, koska ne joutuvat jatkuvasti rasituksen alaiseksi esimerkiksi veneen tärinän ja aaltojen aiheuttamien tärähdysten vuoksi. Valot ovat alttiita myös kosteudelle, kuten sadevedelle, aallonpärskeille ja kondenssivedelle. Siksi kannattaa satsata laadukkaisiin valoihin, jotka on suunniteltu kestämään kulutusta.

Erityisen tärkeää on kiinnittää turvallisuussyistä huolta siihen, että kulkuvalojen edessä ei ole esteenä mitään ja että ne ovat puhtaat. Valon muovikotelokin kannattaa vaihtaa toisinaan, sillä se ei kestä ikuisesti, vaan muuttuu sameaksi. Veneen valot pitää vaihtaa uuteen heti, kun ne alkavat himmentyä, eikä vasta sitten, kun niiden teho loppuu. Valoja kannattaa myös ostaa valmiiksi varastoon, jotta uusi on vaihdettavissa heti, kun tarve ilmenee.