Pelastusliivi

Pelastusliivi on välttämätön varuste, mutta mukava päällä

Hyvä pelastusliivi on veneilijän tärkein varuste, sillä parhaimmillaan se voi pelastaa hengen vaaratilanteessa. Se on myös välttämätön varuste, sillä Suomen lain mukaan liikkeellä olevassa moottorilla kulkevassa veneessä ja yli viiden metrin mittaisen purjeen veneessä jokaiselle tulee olla pelastusliivit tai kelluntapukineet. Kun turvallisuusasiat ovat kunnossa, vesillä liikkumisen ihanuudesta voi nauttia vailla huolia. Pelastusliivejä voi käyttää myös muissa yhteyksissä, kuten vesihiihdossa, kanoottiretkillä tai kalastaessa. Lapsille voi pukea liivit ylle varmuuden vuoksi, kun he leikkivät laiturilla tai muuten veden tuntumassa. Olipa käyttötilanne mikä tahansa, liivit ovat halpa henkivakuutus.

Pelastusliivien lisäksi turvallisuuteen veneessä vaikuttavat myös muut varusteet. Näitä ovat esimerkiksi tuetun ajoasennon mahdollistava veneistuin veneen koosta riippuen pumppu tai äyskäri tyhjennykseen, airot, mela sekä tukeva ankkuri.

Pelastusliivi joka ikään ja tarpeeseen

Kun valitaan lasten pelastusliivi, oikea koko on tärkeä. Pelastusliivi ei saa olla liian suuri, sillä silloin se ei pysy paikoillaan, jos lapsi joutuu veteen. Sopivat pelastusliivit lapselle tunnistaa napakasta istuvuudesta. Liivi ei kuitenkaan saa olla liian pieni tai puristaa.

Myös aikuisten liivien tulee istua täydellisesti. Se ei saa olla liian löysä, jotta se pysyy tukevasti päällä. Sen tulee olla kuitenkin sellainen, joka jaksaa kantaa kyseisen kokoluokan ihmisen. Liivin kirkas väri ja heijastimet auttavat hätätilanteissa, sillä niiden avulla veden varaan joutunut erottuu vedestä myös haastavissa sääolosuhteissa.

Valitse liivi oikein

Liivi, kuten muutkin veneilyvarusteet kannattaa valita huolella tarjontaan perehtyen. Liivi, jossa on tukeva kaulus, antaa onnettomuustilanteessa tukea niskalle ja auttaa kellumaan selällään myös sellaisessa tilanteessa, että veden varaan joutunut on tajuton. Kelluntaliivit eroavat pelastusliiveistä siinä, että niissä ei ole kaulusta, joten liivin käyttäjän tulee kyetä pysymään vedessä oikein päin itse. Ne eivät sovikaan pidemmille matkoille tai suurille vesille, vaan lähinnä vaikkapa pieneen souteluun tutussa rantavedessä.

Kun huolehdit pelastusliivistä oikein, pidennät sen käyttöikää jopa useilla vuosilla. Yleinen tapa, jossa pelastusliivi jätetään käyttökauden jälkeen odottamaan saunan eteiseen tai autotalliin, ei ole suositeltava. Liivit kannattaa kuivauksen jälkeen laittaa säilöön kuivaan paikkaan, jossa ilma kiertää, kuten tilavaan komeroon. Mikäli liiviin tulee vaurioita tai vikoja, ne tulee ehdottomasti korjauttaa ammattilaisella, jotta liivi pysyy varmasti toimintakunnossa.