Viimeisimmät artikkelit

Kaikuluotaimen käyttö kalastuksessa
  • 11 Sep, 2022

Joko sinä olet kokeillut kaikuluotaimen käyttöä kalastuksessa? Kaikuluotain toimii lähettämällä ääniaaltopulsseja veteen. Kun pulssi osuu johonkin, kuten kalaan, kiveen tai pohjaan, heijastuu se takaisin pinnalle. Sen tehtävänä on mitata, kuinka kauan ääniaalloilta kestää, että pulssi käy alhaalta ja tulee takaisin. Tämän tiedon avulla luotain mittaa, kuinka syvällä sen kohde oli. Pulsseja lähetetään useita sekunneissa, jonka avulla kalastaja saa käytännöllisiä tietoja. Kaikuluotaimen käyttö voi vaatia alkuun harjoittelua, mutta opettelu palkitaan isommilla saaliilla.

Millaiset ovat hyvät purjehdushousut?
  • 11 Aug, 2022

Purjehtimista varten on luotu erikseen siihen soveltuvat purjehdushousut. Purjehdushousujen suunnittelussa on pitänyt ottaa huomioon eri olosuhteet ja säiden vaihtuvuus. Housujen tärkeimmät ominaisuudet ovat hengittävyys, vedenpitävyys ja hyvät säätövarat. Myös liikkumisvapaus on tärkeää, sillä olosuhteet ja säät muuttuvat nopeasti ja purjeita ja ohjausta pitää säädellä niiden mukaan. Hyvät housut on myös vahvistettu polvista ja takapuolen kohdalta kestävyyden lisäämiseksi ja ovat tarpeeksi korkeat, jotta ne suojaavat mahdollisimman paljon vartaloa. Purjehdushousut purjehtimiseenPurjehdusvaatteissa kerrostaminen on tärkeää, jotta vaatteet voivat hengittää.

Milloin kala syö parhaiten?
  • 18 Jul, 2022

Kalastajat tietävät, milloin kala syö parhaiten. Paras aika lähteä kalaan on varhain aamulla, muutama tunti ennen auringonlaskua tai heti sateen jälkeen. Kalat ovat silloin aktiivisimmillaan koska ne syövät silloin ja myös pedot ovat liikkeellä sillä saalis kerää saalistajia. Myös pilvisenä ja tuulisena päivänä kalat saattavat syödä, mutta kuumana keskipäivänä ne painuvat lähemmäksi pohjaa. Kellonajat voivat vähän vaihdella vuodenaikojen mukaan. Missä ja milloin kala syö parhaiten?Parhaimmat syöntiajathan olivat aamulla ja illalla. Mutta missä on parhaimmat syöntipaikat?

Millainen kokemus on nautinnollinen yökalastus
  • 14 Feb, 2022

Yökalastus on mahtava tilaisuus kokea vesillä olo ja luonto aivan eri tavalla kuin päiväsaikaan. Yleinen harhaluulo on, että saalista olisi öiseen aikaan vaikea saada. Yökalastuksesta on kuitenkin mahdollista kotiutua paitsi elämystä, myös kelpo kalasaalista rikkaampana. Varustautumisessa ja kalastamisessa on kuitenkin erilaiset vaatimukset ja niksit kuin valoisaan aikaan. Ne kannattaa ottaa huomioon, jotta reissu onnistuu mahdollisimman hyvin. Yökalastus vaatii oikean asenteenYökalastusta varten tulee varustautua sitä lämpimämmin, mitä kylmempi vuodenaika on kyseessä. Lämpimien vaatteiden lisäksi tarvitaan muun muassa lämmintä juotavaa, lyhty, varapattereita ja taskulamppuja sekä hyönteiskarkottimia.

Kannattaako veneen rakennus itse?
  • By Jonna
  • 28 Jan, 2022

Veneen rakennus on suunnittelua ja taitoa vaativa projekti. Veneen rakentaminen vaatii nimittäin tietoa rakentamisesta ja etenkin veneen rakentamisesta. Lisäksi itsetehdynkin veneen on täytettävä vesikulkuneuvoja koskevat yleiset vaatimukset. Venettä ei siis voi rakentaa miten vain. Kannattaa huomioida myös, että itsetehdyn veneen myyntiäkin koskevat tarkat ehdot, mikäli aikoo luopua veneestä jossain vaiheessa. Lue, mitä muuta tulee ottaa huomioon venettä rakentaessa! Veneen rakennus itse vaatii huolellisuuttaVeneprojekti kannattaa aloittaa veneen rakentamisen tarkasta suunnittelusta. Ota huomioon esimerkiksi se, että vesiliikennelaissa ja -asetuksessa on erilaisia säännöksiä, jotka koskevat vesikulkuneuvojen rakennetta, kuntoa, varusteita ja käyttöä.

Lauennut paukkuliivi
  • 08 Dec, 2021

Paukkuliivi on usein paljon miellyttävämpi käyttää, mutta kuinka moni meistä muistaa testata sitä säännöllisesti? Lauennut paukkuliivi ei yleensä ole mikään kertakäyttöratkaisu, mutta silloin, kun olet ostamassa sitä, sinun on hyvä varmistaa, että myyjällä on tarjolla myös vaihtolaukaisujärjestelmiä. Paukkuliiviä on myös säännöllisin väliajoin testattava, että se toimii kuten pitää, ja että ilma pysyy sen sisässä. Ilman pysymisen voi testata puhallustestillä. Liivien avaamisen jälkeen ne puhalletaan täyteen ilmaa sekä tarkistetaan seuraavana päivänä.

Veneen katsastus
  • 07 Nov, 2021

Veneen katsastus ei ole laissa säädetty pakolliseksi, mutta se kannattaa vesiturvallisuuden takia. Lisäksi, jos kuulut pursiseuraan, niin lipun alla purjehtiminen edellyttää veneen katsastamista. Vakuutusyhtiöt myöntävät lisäksi alennusta katsastetuista veneistä. Veneiden katsastustoiminta on vene- ja pursikerhojen vapaaehtoistoimintaa, jonka avulla parannetaan turvallisuutta vesillä. Purjehtijoille veneen katsastaminen on siis hyvin tuttua hommaa. Suomen Purjehdus ja Veneily ry:ssä säädetään veneiden katsastamisesta. Veneen katsastus tuo turvallisuutta vesilleVeneen katsastus lisää turvallisuutta vesillä. Kun liikut katsastetulla veneellä, niin tiedät, että ainakin perusturvallisuusasiat ja veneen toimivuus on tarkastettu.

Veneen keväthuolto
  • 21 Oct, 2021

Veneen keväthuolto on jokavuotinen tehtävä. Sen avulla veneen saa jälleen käyttökuntoon ja laskettua vesille. Se on välttämätöntä, jotta vene on kunnossa kesän veneilykautta varten. Veneen huoltoon kuuluu eri asioita riippuen siitä, onko kyseessä moottorivene vai purjevene. Perusasiat kuitenkin ovat molemmissa samat. Pohja täytyy pestä ja vahata tai maalata, jos vanha maalipinta alkaa olla liian kulunut. Köysien kunto tulee tarkastaa tarkoin, samoin kuin sammuttimet ja pelastusvälineet. Sähkölaitteet sekä kaikki mahdolliset liittimet kuuluvat tarkistuslistalle.

Veneilykausi
  • 21 Oct, 2021

Veneilykausi ei Suomessa tunnetusti ole kovin pitkä, mutta oikeilla varusteilla sitä saa kuitenkin jatkettua myöhemmäksi syksyyn, jos niin haluaa. Toki veneillä voi niin kauan, kun vesistöt pysyvät sulana eli oikeastaan melkein koko vuoden ainakin Etelä-Suomessa. Jos käyttää venettä vain kalastamiseen tai paikasta toiseen liikkumiseen, on miellyttävällä lämpötilalla vähemmän merkitystä. Huviveneilijät eivät välttämättä halua viettää iltoja veneen hytissä pakkasella, vaikka hyvillä purjehdusvaatteilla sekin toki onnistuu. Tosin veneen lämmitys on vain oltava kohdillaan.