Veneilykausi

  • 21 Oct, 2021
purjevene

Veneilykausi ei Suomessa tunnetusti ole kovin pitkä, mutta oikeilla varusteilla sitä saa kuitenkin jatkettua myöhemmäksi syksyyn, jos niin haluaa. Toki veneillä voi niin kauan, kun vesistöt pysyvät sulana eli oikeastaan melkein koko vuoden ainakin Etelä-Suomessa. Jos käyttää venettä vain kalastamiseen tai paikasta toiseen liikkumiseen, on miellyttävällä lämpötilalla vähemmän merkitystä. Huviveneilijät eivät välttämättä halua viettää iltoja veneen hytissä pakkasella, vaikka hyvillä purjehdusvaatteilla sekin toki onnistuu. Tosin veneen lämmitys on vain oltava kohdillaan.

Veneilykausi oikeilla vaatteilla

Kesällä veneillään idyllisesti uimapuvuissa ja pelastusliiveissä sekä makoillaan kannella auringosta nauttien ja välillä uimaan pulahtaen. Näin ainakin jokaisen haaveissa. Kesälläkin on tärkeää olla kunnon vaatetus, niihin päiviin, kun kylmä tuuli ulvoo purjeissa.

Kesäveneilijän välttämättömiin varusteisiin kuuluu ainakin hyvä purjehdustakki, joka suojaa tuulelta ja sateelta. Sen alle voi kerätä kerroksittain lämpimiä vaatteita suojaamaan Suomen viileältä kesältä. Hanskat, pipo ja kunnon kengät ovat myös usein ehdottomia veneilijän luottovaatteita.

Veneily kylmempinä kausina

Koska Suomen kesäkään ei välttämättä ole kovin lämmin, on syksyllä sitäkin suurempi syy varustautua oikein, jos veneilykautta haluaa jatkaa. Parhaiten oikeanlaiset ja yhdessä hyvin toimivat vaatteet sekä varusteet juuri veneilyyn saa venetarvikeliikkeistä.

Kun veneilyvarusteet ovat laadukkaita ja hyvin hoidettuja, on veneilykautta helppo jatkaa niin pitkälle syksyyn kuin haluaa. Tuuli, sade ja kylmyys eivät pääse syömään sisintä, kun päällä on laadukas purjehdustakki. Jos nauttii syksyn väreistä ja ei halua vierailla täysissä satamissa, on syksyinen veneily juuri oikea valinta.