Kannattaako veneen rakennus itse?

  • By Jonna
  • 28 Jan, 2022

Veneen rakennus on suunnittelua ja taitoa vaativa projekti. Veneen rakentaminen vaatii nimittäin tietoa rakentamisesta ja etenkin veneen rakentamisesta. Lisäksi itsetehdynkin veneen on täytettävä vesikulkuneuvoja koskevat yleiset vaatimukset. Venettä ei siis voi rakentaa miten vain. Kannattaa huomioida myös, että itsetehdyn veneen myyntiäkin koskevat tarkat ehdot, mikäli aikoo luopua veneestä jossain vaiheessa. Lue, mitä muuta tulee ottaa huomioon venettä rakentaessa!

Vene rannalla.

Veneen rakennus itse vaatii huolellisuutta

Veneprojekti kannattaa aloittaa veneen rakentamisen tarkasta suunnittelusta. Ota huomioon esimerkiksi se, että vesiliikennelaissa ja -asetuksessa on erilaisia säännöksiä, jotka koskevat vesikulkuneuvojen rakennetta, kuntoa, varusteita ja käyttöä. Lisäksi veneessä tulee olla esimerkiksi sen koon ja tyypin mukaan erilaisia varusteita itse veneen lisäksi. Esimerkiksi liikkeellä olevassa moottorilla varustetussa veneessä on oltava muun muassa tyhjennysväline, hyväksytty sammutin ja hyväksytyt pelastusliivit.

Itsetehdyn veneen ohjailupaikalta tulee myös olla hyvä näkyvyys. Lisäksi esimerkiksi saunalautassa on oltava kunnolliset kiinnityspisteet, joista sitä voi hinata. Venettä suunnitellessa on siis otettava huomioon monia asioita niin itse veneen kuin lisävarusteidenkin osalta. Venettä ei kannata alkaa rakentamaan hätiköidysti, eikä ennen kuin on selvittänyt huolellisesti omaa venetyyppiä koskevat rakennusohjeet ja -säännöt.

Veneprojekti itsetehtynä tai valmiina pakettina

Kannattaa huomioida, että vene ei ole itse rakennettu silloin, jos se tilataan ja ostetaan veneenrakentajalta. Myöskään puolivalmisteesta rakennettua tai käytettyä venettä ei lasketa itse tehdyksi. Veneen rakennus jollain tavalla ei siis välttämättä tarkoita, että venettä koskisivat itse tehdyn veneen säännöt. Ota siis huolellisesti selvää onko veneesi lain mukaan itse tehty vai koskevatko sitä valmiiden veneiden säännöt ja lait.

Veneen rakennus vaatii asioiden ja sääntöjen selvittämistä juuri oman venetyypin kannalta. Esimerkiksi saunalautan kohdalla on mahdollista, että lauttaan sovelletaan myös yleisiä rakennusvalvonnan määräyksiä siitä huolimatta, että lautta olisi rekisteröity vesikulkuneuvorekisteriin. Epäselvissä tilanteissa kannattaa kysyä omasta veneestään viranomaiselta, jotta säästyy hankaluuksilta ja ylimääräiseltä vaivalta.

Kannattaako oman veneen rakennus?

Joillekin oman veneen rakentaminen voi olla unelma tai harrastus. Voi myös olla, että omien toiveiden mukaista venettä ei löydy markkinoilta. Mikäli veneen rakentamiseen ei kuitenkaan ole välttämättä mitään syytä kannattaa harkita onko parempi vaihtoehto rakentaa itse vai ostaa vene valmiina. Valmiin veneen ostaminen säästää myös paljon aikaan. Ylijääneen ajan voi käyttää vaikka retkeillen, tutkimalla mitä ovat kolikkopelit ystäviä tavaten tai vaikka pitkin järviä veneillen.

Tiesitkö, että veneillä voi kuka vain 15-vuotias henkilö ilman sen kummempaa koulutusta tai pätevyyttä? Kannattaa silti muistaa, että veneen rakennus vaatii enemmän tietoa ja taitoa kuin pelkkä veneily. Vene on osattava rakentaa turvalliseksi niin, että keskellä järveä ei tule eteen hätätilanne. Kannattaa miettiä myös riittääkö oma budjetti veneen rakennukseen vai olisiko edullisempaa ostaa, vuokrata tai lainata vene.

Veneen rakennus vaatii dokumentteja ja varusteita

Omavalmisteveneen rakentaja voi monissa tapauksissa tehdä itse vaatimuksenmukaisuuden arvioinnin sekä laatia tarvittavat dokumentit. Arviointi ja muut vaadittavat asiat voidaan teettää myös muilla osaavilla ammattilaisilla. Rakentajana on myös haettava Traficomin myöntämä valmistajan tunnus. Omavalmisteinen vesikulkuneuvo ei myöskään aina tarvitse CE-merkitä eikä ensirekisteröinnin yhteydessä vaadita vaatimustenmukaisuusvakuutusta. Selvitä asia aina oman venetyyppisi mukaan! Muista myös hankkia pakolliset lisävarusteet, kuten pelastusliivit.

Lainsäädäntö ei edellytä veneen katsastusta, mutta on tietenkin eduksi, että osaava ammattihenkilö käy venettä läpi säännöllisesti. Lisäksi joissain seuroissa veneen katsastus on edellytys, jotta jäsen saa laituripaikan ja muita seuran etuja.

Veneen rakennus on siis paljon selvitystyötä, suunnittelua ja aikaa vaativa projekti. Kannattaakin muistaa, että veneitä voi ostaa myös valmiina – esimerkiksi tältä sivustolta. Verkkokaupasta löytyvät lisäksi monet varusteet niin valmiilla veneillä veneileville kuin venettä itse rakentavillekin. Muista myös kysyä aina tarvittaessa lisätietoja, jos olet epävarma veneen rakennukseen liittyvistä asioista. Etenkin Traficom osaa auttaa veneisiin liittyvissä laki- ja sääntöasioissa.