Veneen keväthuolto

  • 21 Oct, 2021

Veneen purjeet.

Veneen keväthuolto on jokavuotinen tehtävä. Sen avulla veneen saa jälleen käyttökuntoon ja laskettua vesille. Se on välttämätöntä, jotta vene on kunnossa kesän veneilykautta varten. Veneen huoltoon kuuluu eri asioita riippuen siitä, onko kyseessä moottorivene vai purjevene. Perusasiat kuitenkin ovat molemmissa samat. Pohja täytyy pestä ja vahata tai maalata, jos vanha maalipinta alkaa olla liian kulunut. Köysien kunto tulee tarkastaa tarkoin, samoin kuin sammuttimet ja pelastusvälineet. Sähkölaitteet sekä kaikki mahdolliset liittimet kuuluvat tarkistuslistalle. Myös kaikki hapettumat on poistettava.

Veneen keväthuolto ei välttämättä vaadi paljoa

Jos huollat veneen joka syksy noston yhteydessä ja joka kevät ennen vesillelaskua, et välttämättä joudu panostamaan joka kerta kovinkaan paljoa aikaa tai rahaa. Veneen pohjaa ei esimerkiksi tarvitse maalata joka vuosi.

Vene tulee katsastaa joka kevät. Siinä käydään läpi kaikki turvavarusteet ja varmistetaan, että kaikki on kunnossa tulevalle kesälle. Kun huoltaa tai huollattaa kaiken säännöllisin väliajoin, ehtii pienet vauriot korjaamaan ennen kuin niistä tulee suuria ja kalliita.

Muista sulkea keväällä, mitä avasit syksyllä

Muista sulkea kaikki liitoshanat, jotka syksyllä toivottavasti muistit avata. Talveksi esimerkiksi vesisäiliö päästetään tyhjäksi ja hana jätetään auki. Jos moottorissa on merivesijäähdytys, talveksi koneeseen ajettu pakkasneste pitää muistaa tyhjentää.

Veneilyvarusteet kuten pelastusliivit on tarkastettava usein ja ostettava uudet, mikäli vanhat eivät ole enää säädösten mukaiset. Moottoriveneen keväthuolto on suurpiirteissään tässä, purjeveneestä pitää myös tarkastaa purjeet ja paljon enemmän köysiä. Molemmat veneet on huollettava kunnolla eikä huoltotoimia kannata jättää väliin laiskuuden takia.