Veneen katsastus

  • 07 Nov, 2021

Veneen katsastus kannattaa tehdä

Veneen katsastus ei ole laissa säädetty pakolliseksi, mutta se kannattaa vesiturvallisuuden takia. Lisäksi, jos kuulut pursiseuraan, niin lipun alla purjehtiminen edellyttää veneen katsastamista. Vakuutusyhtiöt myöntävät lisäksi alennusta katsastetuista veneistä. Veneiden katsastustoiminta on vene- ja pursikerhojen vapaaehtoistoimintaa, jonka avulla parannetaan turvallisuutta vesillä. Purjehtijoille veneen katsastaminen on siis hyvin tuttua hommaa. Suomen Purjehdus ja Veneily ry:ssä säädetään veneiden katsastamisesta.

Veneen katsastus tuo turvallisuutta vesille

Veneen katsastus lisää turvallisuutta vesillä. Kun liikut katsastetulla veneellä, niin tiedät, että ainakin perusturvallisuusasiat ja veneen toimivuus on tarkastettu. Tämä antaa erityisesti veneilyharrastusta aloittaville turvallisuuden tunnetta, mutta on toki tarpeellista myös kokeneille kippareille. Vesillä turvallisuusasiat usein jäävät taka-alalle. Kuitenkin turvallisuuden huomioimisella säästät parhaimmillaan henkiä ja vähintäänkin rahaa. Turvallinen vene on toimiva vene ja katsastuksessa pikkuviat huomataan.

Säästät selvää rahaa, kun veneessä havaitut puutteet ja viat korjataan ajoissa. Kaikki veneen tarvikkeet on hyvä olla myös kunnossa. Eli niitä kannattaa huoltaa ja tarvittaessa vaihtaa tarpeeksi usein. Välttämättömät tarvikkeet ja apuvälineet tarkastetaan myös katsastuksen yhteydessä. Katsastuksen saat automaattisesti liittyessäsi venekerhoon tai pursiseuraan. Tällöin kerhon puolelta hoidetaan katsastus.

Alennusta vakuutuksista katsastukseen

Veneiden vakuutusmaksut saattavat kokoluokasta riippuen nousta korkeiksi. Sen takia alennukset ovat aina paikallaan. Moni vakuutusyhtiö tarjoaakin alennusta katsastetusta veneestä. Tässäkin mielessä katsastuksella säästät selvää rahaa. Vapaaehtoisen katsastuksen avulla saat myös samalla arvion veneesi kunnosta. Näin ollen tiedät, mitkä asiat ovat kunnossa ja mitkä vaativat pientä laittoa.