Kaikuluotaimen käyttö kalastuksessa
- 11 Sep, 2022
Joko sinä olet kokeillut kaikuluotaimen käyttöä kalastuksessa? Kaikuluotain toimii lähettämällä ääniaaltopulsseja veteen. Kun pulssi osuu johonkin, kuten kalaan, kiveen tai pohjaan, heijastuu se takaisin pinnalle. Sen tehtävänä on mitata, kuinka kauan ääniaalloilta kestää, että pulssi käy alhaalta ja tulee takaisin. Tämän tiedon avulla luotain mittaa, kuinka syvällä sen kohde oli. Pulsseja lähetetään useita sekunneissa, jonka avulla kalastaja saa käytännöllisiä tietoja. Kaikuluotaimen käyttö voi vaatia alkuun harjoittelua, mutta opettelu palkitaan isommilla saaliilla.
Millaista on kaikuluotaimen käyttö
Kaikuluotainta käytettäessä on ensinnäkin hyvä muistaa, että se mittaa aluetta kartiona, joten alue on aina laajempi kuin vain alla oleva alue. Voit myös käyttää kapeaa ja laajaa sädeluotausta. Kapeana se sopii paremmin kalan tarkkaan paikantamiseen sekä syvempiin vesiin, sillä sen peittoalue on pienempi ja tarkempi. Laaja sädeluotaus on puolestaan hyvä laajojen alueiden yleiseen tietojen hankintaan ja tutkimiseen sekä mataliin vesiin.
Kaikuluotaimen käytössä on hyvä käyttää myös älynystyröitään. Esimerkiksi sen antamat tiedot pohjan koostumuksesta, voivat viedä sinut hyville kala-apajille. Saatat vaikkapa huomata, että kohdelajisi löytyvät tietyissä olosuhteissa tai tiettyinä vuodenaikoina pehmeän pohjan luota. Tätä tietoa ja kaikuluotainta hyödyntämällä voit etsiä pehmeän pohjan ja parantaa huikeasti saalistasi. Kaikuluotain onkin hyvä apu, kun sitä opettelee käyttämään monipuolisesti hyödyntäen.
Luotaamista on hyvä harjoitella
Kaikuluotaimen käyttöä on hyvä harjoitella ajan kanssa, sillä sen tulkinnat voivat välillä olla virheellisiä. Esimerkiksi mikäli mitattava paikka on sumea, ei se kykene välttämättä havaitsemaan kalaa. Yksi virheistä kaikuluotainlukemien analysoinnissa on se, että vierivän näytön vuoksi saattaa olettaa, että kaloja on monta yhden sijasta. Tämä tapahtuu silloin, kun paikantaa kalan, mutta luotainta ei liikuta. Tällöin vierivä näyttö piirtää näytölle kalojen jatkuvan virran, vaikka todellisuudessa siellä on vain yksi vonkale. Tulosten analysointia onkin hyvä opetella rauhassa.